Alla vet att man kan skicka brev och småpaket med posten men det är en annan mer komplex historia om man ska skicka något mycket stort, mycket tungt eller kanske t.o.m något som är brandfarligt eller på andra vis är förenat med risker att hantera. Då krävs det noga genomtänkt emballage. Ibland kan destinationen också påverka hur man packar varor.
Ett korrekt förfarande kring exportemballage kan vara att t.ex. packa varor i en trälåda. En trälåda är tålig och stabil, tål en del hårda tag och skyddar innehållet på ett bra sätt. Man kan få måttanpassade lådor för varje behov. För transport av stora saker som ska fraktas med båt krävs ofta rejäla och täta lådor av trä. Här kanske inte vikten är så avgörande utan materialet ska kunna tåla både minus och plusgrader. Lådorna måste också givetvis håll tätt mot vatten.
Vid många tillfällen går det bra med någon form av wellpappemballage, vilket kallas wellemballage. Här handlar det helt enkelt om de mer traditionella omslagen nog alla fått hem i brevlådan någon gång. En papplåda, t.ex. om man beställt hem böcker. Denna typ av exportemballage är billigare men klarar förståeligt nog inte lika mycket som en stadig trälåda. Om man tänker på en vanlig flyttlåda vet man hur lätt de enklare varianterna rasar sönder underifrån om man packar dem fulla med böcker. Det är alltid viktigt att kontrollera vikten på varorna och välja rätt emballage för detta.
En tredje variant av emballage som är lite snyggare än en kartong är väskor eller mässemballage. Det kan handla om snyggare trälådor med handtag, nästan som på en resväska. De kan vara tillverkade av trä och ha metallsidor och hörn och rejäla slag som går att låsa, så att man kan förvara värdefulla varor där.
Fundera över vilka behov som finns och välj exportemballage därefter.